Šv. Agota, Duonos diena

  • Paskelbta: 2024-02-07
  • Kategorija: Renginiai

„Visi iš prakaito sūraus
Ir duona pelnome, ir vardą.
Ir nieks mums vaisiaus neduos,
Kur nuskinam per saldų vargą.“
                                 A.Baltakis

Duoną nuo seno lietuviai  garbino, kaip kasdieninį maistą ir tradiciškai šią dieną buvo kepama duona, kuri vėliau būdavo pašventinama. Manoma, jog šventinta duona apsaugo nuo gaisro, nelaimių, ligų. Nuostabiai gražus tas senovinis tikėjimas apsaugine duonos galia, menantis kur kas senesnius, nei krikščionybės atėjimas į Lietuvą, laikus. Tikėjimas deivės Gabijos apsauginėmis galiomis sklandžiai įsiliejo ir į šventosios Agotos duonos istoriją.
Šeimynose gyvenantys mokiniai paminėjo Šv. Agotos dieną. Centro bibliotekoje vykusioje popietėje mokiniai klausėsi pasakojimų apie duoną, duonos kelią, bei nuotaikingos pasakos „Kaip vilkas duonos išsikepti užsimanė“. Nuo „malūno sparnų“ vaikai skaitė įvairias patarles ir priežodžius apie duoną, spalvino malūnus, dėliojo duonelės dėliones.
Vėliau visi kalbėjome apie Duonos dienos prasmę, istoriją, simboliką. Vaikai dalyvavo viktorinoje apie duoną, klausėsi eilėraščių apie duonelę, žiūrėjo filmuką apie duonos kelią nuo grūdo iki mūsų stalo, klausėsi audio pasakos apie pagranduką. 
Svečiavosi PC „Rimi“ ambasadorė Inga Burbulienė, kuri vaišino vaikus šviežia ir labai gardžia PC „Rimi“ iškepta įvairių rūšių duonele. Taip pat supažindino vaikus su 3 rūšių skirtinga duonos tešla. 
Duoną valgėme ir skanavome vieną, tepėme sviestu, sūrio užtepėlėmis. Gardi ir šviežia duonelė tirpo burnoje. Vaišinomės ir auklėtojos kepta duona su česnaku.
Smagiai ir prasmingai paminėjome Duonos dieną. Tai šventė, kurią verta prisiminti, kaip ir mums visiems šventą duoną, bei palinkėti, kad jos niekada nestigtų ant kasdienio mūsų stalo. Tad skalsios skalsios duonos mums visiems.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos